<
Saltar al contenido
Inici » Blog » Coneixies el Conveni d’Estambul?

Coneixies el Conveni d’Estambul?

  • por

El «Conveni del Consell d’Europa sobre la prevenció i lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica» ha establit un marc internacional per garantir la protecció i millora de la vida de les dones. Amb cinc objectius claus, aquest acord busca eliminar la violència basada en el gènere i promoure la igualtat:

1. Protecció contra tota forma de violència.

2. Eliminació de discriminació, impulsant la igualtat i autonomia.

3. Creació d’un marc global per protegir totes les víctimes de violència.

4. Foment de la cooperació internacional per eradicar aquesta violència.

5. Adopció d’un enfocament integrat, amb participació de diverses organitzacions per posar fi a aquesta problemàtica.

Helena Dalli, comissària d’Igualtat de la UE, destaca la importància d’unir-se contra la violència per assegurar una Unió Europea justa i igualitària. El Regne Unit, Moldàvia i Ucraïna són els darrers països en ratificar-ho, amb la UE com a part dels 37 països que l’apliquen. Espanya és un dels membres que l’han ratificat, mentre que altres 7 l’han signat, però encara no l’han ratificat. La Convenció distingeix entre la violència contra les dones i la violència domèstica (La primera es considera una violació dels drets humans, abarcant actes de violència basada en el gènere, mentre que la segona inclou actes de violència en l’àmbit familiar, independentment de la convivència). Per eradicar la violència masclista, el Conveni d’Estambul destaca la importància de la prevenció, protecció, acció legal i coordinació. Es promouen canvis socioculturals per eliminar estereotips, amb campanyes de sensibilització i educació en la igualtat i la no violència. Les víctimes han de ser informades dels seus drets, amb serveis d’aplicació que inclouen ajuda legal, suport psicològic i serveis diversos. Els estats han de garantir l’aplicació de la llei, penalitzant tota forma de violència. S’insisteix en la investigació policial eficaç i enjudiciament públic amb sancions dissuasòries per als autors. A més, els procediments han d’evitar culpabilitzar les víctimes, respectant la seva privacitat i proporcionant suport. Les evaluacions de risc han de realitzar-se coordinadament.

En conclusió, el Conveni d’Estambul és un pas fonamental cap a un futur sense violència per a les dones, amb èxit dependent de l’aplicació efectiva i la implicació continua de la societat per crear un món més just i igualitari.

Etiquetas:
Obrir xat
Necessites ajuda?
Hola!, podem ajudar-te? Estarem encantats